Sindrom razdražljivega črevesja

➡️ Stresen vsakdan, preveč dela, nakopičena utrujenost, potem pa se pojavi še preveč pogosto obiskovanje wc-školjke, zaprtje ali bolečine v trebuhu, ki ne izginejo niti po mesecu ali več.

❓ Pregled želodca in črevesja običajno ne pokaže večjih sprememb.

✅ Potem obstaja precejšnja verjetnost, da trpite za sindromom razdražljivega črevesja oz. SRČ-jem.

Kaj je sindrom razdražljivega črevesja in zakaj nastane?

Sindrom razdražljivega črevesja je dlje časa trajajoča motnja v delovanju črevesja. Zanjo so značilne spremembe pri odvajanju blata in bolečine v trebuhu. Vidnih sprememb na črevesju običajno ni. Pojavijo se spremembe v gibanju črevesja in njegova povečana občutljivost. Jasen vzrok za nastanek še ni poznan. Najverjetneje je eden izmed večjih dejavnikov tveganja neuspešno soočanje s stresom. Pogosto se SRČ namreč pojavi skupaj z anksioznostjo, motnjami razpoloženja ali psihiatričnimi obolenji. Kot je bilo omenjeno že v enem od prejšnjih prispevkov, so črevesje in možgani direktno povezani in nenehno vplivajo eden na drugega. Stanje bi lahko bilo povezano tudi z “nezdravo” črevesno mikrobioto. O slednji je na naši spletni strani napisano že veliko.

Simptomi sindroma razdražljivega črevesja?

Za sindrom razdražljivega črevesja so značilne prebavne težave in bolečine v trebuhu, ki minejo po odvajanju blata. Simptomi se pojavljajo vsaj enkrat tedensko v obdobju vsaj 3 mesecev.

Poznamo tri tipe:

➡️ Tip s prevladujočim zaprtjem

➡️ Tip s prevladujočo drisko

➡️ Mešani tip

Pogosti simptomi sindroma razdražljivega črevesja so tudi napenjanje, zgaga in refluks, utrujenost, glavoboli, ter bolečine v hrbtu.

Lahko prehrana poslabša simptome sindroma razdražljivega črevesja?

Da. Najpogosteje simptome poslabšajo živila z dražečimi snovmi, alkoholom, kofeinom (kava, energijske pijače, pravi čaj) ali deli hrane, ki se slabo prebavijo. Mednje sodijo predvsem ti. fermentabilni ogljikovi hidrati in polioli. To so različne vrste sladkorjev in sladil, ki jih najdemo v sadju, zelenjavi, sladkarijah in živilih s sladili. Ker se slabše vsrkajo iz črevesja v kri, velik del ostane v črevesju, kjer povzroča napenjanj in bolečine. Raziskave so pokazale, da izključitev določenega “dražečega” živila iz prehrane sčasoma olajša negativne simptome SRČ. Vendar mora vsak posameznik sam ugotoviti, katera živila mu povzročajo težave.

Izpuščanje celotnih obrokov, kar je pogosta praksa, se kaže kot neposrečen ukrep, ki celo poslabša simptome. Poveča tudi verjetnost za razvoj podhranjenosti. Vedno je namreč potrebno stremeti k temu, da se iz prehrane izloči čim manj živil. Osiromašenje prehrane namreč hitro vodi v pomanjkanja. Kar je še posebej neugodno ob že prisotni bolezni.

Raziskave so pokazale tudi, da prekomeren vnos maščob poveča število drisk. Previsok vnos ogljikovih hidratov pa splošno poslabša simptome SRČ-ja.

Katera hrana lahko lajša simptome razdražljivega črevesja? 

Na simptome lahko določena hrana vpliva tudi blažilno. Mednje sodijo:

✅ Topne vlaknine

Nahajajo se predvsem v sadju, zelenjavi, stročnicah (fižol, leča, čičerika), ječmenu in ovsu. Njihova značilnost je, da v prebavni cevi vežejo vodo.  S tem mehčajo trdo blato ali zmanjšujejo driske. Raziskave kažejo, da lahko njihov zadosten vnos blaži tudi druge simptome SRČ-ja, kot so napihnjenost, vetrovi in bolečine v trebuhu. Poleg tega lahko pozitivno vplivajo na črevesne mikroorganizme in s tem zdravje črevesja.

✅ Probiotiki

Nekatere raziskave kažejo, da bi lahko blagodejno vplivali nekateri sevi probiotičnih mikroorganizmov (Bifidobacterium infantis, S. cerevisiae, Lactobacillus plantarum). Živi mikroorganizmi, so naravno prisotni v našem črevesju. Nahajajo pa se tudi v sveže narejenem jogurtu, kefirju, kislem zelju ali repi in drugih fermentiranih živilih.

Preučevan je bil posebej učinek dodajanja probiotikov v obliki kapsul. Njihovo dodajanje naj bi na dolgi rok zmanjšalo nekatere simptome SRČ-ja. Vendar je zaenkrat raziskav na tem področju premalo, da bi bilo to mogoče z gotovostjo trditi.

✅ Poprova meta

Eterično olje poprove mete dokazano lahko lajša krče gladkih mišic in bi tako lahko pomagalo pri preprečevanju nelagodja in bolečin v trebuhu. Raziskave so pokazale, da lahko pri bolnikih s SRČ nudi kratkotrajno lajšanje trebušnih bolečin. Vendar zaenkrat še ni jasno ali so lahko učinki dolgoročni.

Drugi načini za lajšanje simptomov sindroma razdražljivega črevesja

✅ Psihološke tehnike

Več raziskav zaznava, da je “visok” vsakodnevni stres povezan s pojavom prebavnih težav in simptomov SRČ-ja. Tako se zdi, da bi tehnike sproščanja ublažile simptome SRČ-ja. Nekatere raziskave kažejo, da je lahko njihovo redno izvajanje enako učinkovito, kot do zdaj uporabljena zdravila za lajšanje simptomov. Med njih se uvrščajo na primer dihalne vaje, meditacija, pozitivna vizualizacija, ter postopna mišična sprostitev.

Med posebej učinkovite metode, ki  izboljšajo psihološko zdravje, se uvršča psihoterapija. Ta je glede na nekatere raziskave lahko celo najbolj učinkovit način zdravljenja SRČ-ja.

✅ Telesna aktivnost 

Telesna aktivnost pomaga ohranjati delovanje prebavil in zmanjšati stres, kar lahko zmanjša tudi nekatere simptome SRČ-ja. Pokazalo se je, da redna telesna dejavnost lajša splošno zdravje bolnikov s SRČ-jem.  Ena od posebej preučevanih aktivnosti je bila kolesarjenje. To pomaga zmanjšati prebavne težave, posebej napenjanje. Posebej učinkovita se kaže tudi vadba joge. Poleg lajšanja fizičnih simptomov, namreč zmanjša tudi doživljanje stresa. V eni od raziskav so ugotovili, da je vadbe joge 2x na dan, enako učinkovita, kot redne terapije z zdravili proti driski, ki se predpišejo za zdravljenje SRČ-ja.

Sumite na sindrom razdražljivega črevesja?

Zaradi zapletenosti bolezni in nejasnih vzrokov za njen nastanek, se možni načini zdravljenja SRČ-ja še iščejo. Vseeno je ob zgoraj opisanih težavah obisk zdravnika zelo smiseln. Ta postavi diagnozo in izključi druge morebitne bolezni, ter predpiše zdravila, ki lajšajo simptome. Po postavitvi diagnoze SRČ, bi vam moral predati tudi osnovna navodila o prilagoditvi prehrane in drugih komponentah življenjskega sloga.

Naj vam priskočimo na pomoč! 

Če ti napotki ne zadostujejo, se lahko oglasite pri nas. Kjer vam bo naša dietetičarka po podrobnem pogovoru in analizi vašega jedilnika svetovala, katerih živil se je potrebno izogibati. Poseben poudarek bo na zadostnem vnosu ustreznih živil z vlakninami. Del obravnave pa boste posvetili prehranskim dopolnilom, drugim prilagoditvam življenjskega sloga in meritvi telesne sestave.

V kolikor ti ukrepi, po nekaj tednih, ne bi zadostovali, je mogoče po posvetu z zdravnikom, uvesti dieto FODMAP. S slednjo je mogoče natančno ugotoviti, katera živila posamezniku ne ustrezajo. Dieta je zelo omejujoča in zato začasna. Vedno se izvaja pod nadzorom zdravnika ali dietetika. Več o njej pa v enem od naslednjih prispevkov.

Avtorica: Valerija Buh, dipl. dietetičarka

VIRI: 

Galica, A. N., Galica, R., Dumitrașcu, D. L. (2022). Diet, fibers, and probiotics for irritable bowel syndrome. Journal of Medicine and Life, 15(2), 174–179. https://doi.org/10.25122/jml-2022-0028

Saha, L. (2014). Irritable bowel syndrome: Pathogenesis, diagnosis, treatment, and evidence-based medicine. World Journal of Gastroenterology, 20(22), 6759. https://doi.org/10.3748/wjg.v20.i22.6759