Pomoč pri hujšanju

Pomoč pri hujšanju

Šest-tedenski program z jedilnikom za izgubo telesne mase.

Vsi vemo, da debelost povzroča marsikatero zdravstveno nevšečnost, nihče se s povečano telesno težo ne počuti prav dobro in vsi vemo, da se moramo prehranjevati bolj zdravo za to, da bomo izgubili telesno maso. Marsikdo tudi ve, da se je za hujšanje dobro odpovedati hitri prehrani in slaščicam in povečati količino zelenjave. Prav tako, vsi vemo, da je za izgubo telesne mase potrebno tudi gibanje.

Vendar, zakaj je v kljub tem vednostim, še vedno tako težko shujšati?


Zakaj je debelosti vedno več in ne manj?

Na prvi pogled izgleda res precej enostavno. Vendar podatki raziskav kažejo, da se s hujšanjem v zahodnem svetu sreča 40-60%. Od tega samo pet odstotkom ljudi, ki so shujšati, uspe izgubljeno telesno težo tudi ohraniti [vir]. Ti podatki kažejo na to, da je debelost mnogo bolj kompleksna težava, kot zgleda na prvi pogled. Obravnava debelosti zahteva kronično, dolgoročno in celostno obravnavo.

ZA KOGA JE PRIMEREN PROGRAM POMOČI PRI HUJŠANJU?

Program pomoč pri hujšanju je primeren za vse, ki trpijo za povišano telesno maso, debelostjo ali povečano količino maščobnega tkiva. Primeren je za tiste, ki bi radi shujšali na zdrav način in izgubljeno telesno maso tudi ohranili. Primeren je tudi za vse, ki so v preteklosti že poizkusili izgubiti telesno maso, a so se zaradi neefektivnih pristopov in diet ponovno znašli na začetku.

Kako vem, da imam prekomerno telesno težo?

Za to lahko uporabite online ITM kalkulator.

Vendar pa vzamite v zakup, da ima indeks telesne mase to pomanjkljivost, da z njim ne moremo oceniti telesne sestave. V kolikor imate veliko mišične mase, potem verjetno ITM ne bo dobra metoda za oceno vašega stanja. V kolikor niste prepričani ali je vaša telesna teža povečana na račun maščobne ali mišične mase se lahko obrnete na nas in dogovorite za meritve telesne sestave.

CENA STORITVE: 500€

  • Šest 60 minutnih srečanj

  • Pet meritev telesne mase

  • Pet meritev telesne sestave z BIA (bioelektrična impedančna analiza)

  • Poglobljeno znanje o uravnoteženem prehranjevanju

  • Natančen načrt prehrane, aktivnosti in življenjskega sloga

  • Voden ogled zdravega nakupovanja v trgovini po vaši izbiri

  • Svetovanja so možna tudi online (razen obiska v trgovini)

Pomoč pri hujšanju

KAKO POTEKA POMOČ PRI HUJŠANJU?

Program pomoč pri hujšanju poteka šest tednov. V program je vključen tudi personaliziran jedilnik.

Na začetku sodelovanja postavimo in definiramo cilje, ki so odvisni od začetne telesne mase, prejšnjih poskusov izgube telesne mase, pridruženih bolezenskih stanj in seveda tudi individualne lastnosti posameznika ter njegovega življenjskega sloga.

Na podlagi glavnega cilja, nato določimo še več podciljev. Eden izmed podciljev je navadno izguba 5-10% telesne mase. Ko enkrat ta cilj dosežemo, je potrebno postaviti nove cilje in plan izgube telesne mase prilagoditi.  

Pred pripravo prehranskega jedilnika za hujšanje ocenimo in izračunamo povprečno porabo vaše energije in na podlagi le-te določimo kalorijski deficit. Pri zmerno povečani telesni teži, je ta navadno 300-500 kcal. Z zmernim kalorijskim deficitom dosežemo postopno izgubljanje telesne mase in večjo verjetnost ohranjanja le-te po končanem sodelovanju. Prav tako, boste z zmernim kalorijskim deficitom še vedno imeli dovolj energije za opravljanje vsakodnevnih obveznosti.


Kaj lahko pričakujete?

Doslednost in upoštevanje načrta za izgubo telesne mase je najtežji del hujšanja. Vendar vam pri Nutrimentumu želimo cel proces čim bolj olajšati. Pri pripravi jedilnika upoštevamo vaše okuse in izbiramo jedi, ki jih imate radi. Prehrano in druge zdrave navade prilagodimo vašemu življenjskemu slogu in ne obratno. Na vaši poti vam pomagamo in vas spodbujamo.

DO REZULTATOV S SKUPNIMI MOČMI

Hujšanje je mnogo bolj učinkovito ob rednih nadaljnjih svetovanjih. V raziskavah je bilo dokazano, da je izguba telesne mase in ohranjanje nižje telesne mase veliko bolj učinkovita ob rednem spremljanju in pomoči strokovnjaka.

V študijah so ugotovili, da je za učinkovito hujšanje najboljša kombinacija kalorijskega deficita ustvarjenega s prehrano kot tudi gibanja (vir). Na svetovanju se bomo posvetili vaši prehrani kot tudi drugim spektrom vašega življenjskega sloga.

Hujšanje in zdravljenje debelosti je kompleksno. Zato se pri Nutrimentumu posvetujemo tudi s strokovnjaki s področja kineziologije in psihologije. V kolikor se bo pokazalo, da potrebujete pomoč tudi na gibalnem in psihološkem področju vas pri Nutrimentumu lahko usmerimo in pomagamo poiskati strokovnjake tudi na drugih področjih.

Sodelujemo s centrom za psihoterapijo Uglašeni Odnosi in kineziološkim centrom Thrive.

Pomoč pri hujšanju vaje Nutrimentum


Nadaljevanje programa

Hujšanje in zdravljenje debelosti je dolgotrajen proces. Po končanem uvodnem programu Pomoč pri hujšanju je za optimalno dosego rezultatov priporočljivo s svetovanji nadaljevati še nekaj časa oz. dokler ne dosežete svojega končnega cilja. Po končanem začetnem šest-tedenskem programu nadaljujemo s svetovanji po dogovoru. Dogovorimo se tudi za časovne intervale med svetovanji. Na začetku našega sodelovanja se srečujemo vsak teden in nato vsakih štirinajst dni. Po daljšem sodelovanju se dogovorimo za “follow-upe”, ki lahko potekajo tudi enkrat mesečno.

Cena posameznega svetovanja po koncu šest-tedenskega programa je 60€.

Pomoč pri hujšanju Nutrimentum jedilnik


Odgovori na pogosta vprašanja

Da. Jedilnik pripravimo po vašem okusu in izbiramo živila, ki jih imate radi. Pripravo obrokov prilagodimo vašim ciljem in življenjskemu slogu.

Na začetku sodelovanja določimo cilje. Koliko telesne mase boste izgubili je odvisno od vaše trenutne telesne mase in od tega koliko časa boste sledili programu. Navadno določimo podcilje za izgubo 5-10% izgube telesne mase. Ko enkrat ta podcilj dosežete je potrebna ponovna ocena stanja ter določitev novih ciljev. Temu primerno prilagodimo nadaljnji plan izgube telesne mase.

Izguba telesne mase je zelo individualna. Stremimo k izgubi do 0,5kg na teden. Vendar lahko pri višji telesni teži, sploh na začetku programa, pričakujete višjo izgubo telesne mase. Proti koncu programa in pri manjši telesni teži pa so lahko izgube tudi manjše od 0,5kg. Takšne izgube telesne mase lahko seveda pričakujete samo ob upoštevanju jedilnika in smernic, ki vam jih dobite na svetovanjih.

Naša želja je, da vam cel proces izgube telesne mase čim bolj olajšamo. Verjetno boste morali kdaj stisniti zobe pri premagovanju kakšne skušnjave. Vendar ne zagovarjamo ektremov, stradanja in pretiravanj. Verjamemo, da je najboljši pristop pri zdravljenju debelosti in hujšanju zmeren in konstanten.

Namen šest-tedenskega programa je, da vas tekom našega sodelovanja naučimo prehrano prilagoditi različnim življenjskim situacijam ter vam podati znanja in orodja, ki vam bodo ostala za celo življenje. Šest tednov je navadno najkrajše obdobje pri katerem se opazi spremembe. Zato takšen interval. V kolikor boste želeli po šestih tednih nadaljevati s svetovanji je seveda tudi to mogoče in v nekaterih primerih celo priporočljivo.


Kaj o programu Pomoč pri hujšanju, pravijo naše stranke?

Zelo navdušen nad svetovanjem. Svojo prehrano sem poskušal uredit že leta, pa mi nikoli ni uspelo. Enkrat ni bilo volje, enkrat časa, enkrat pa znanja… Ajda mi je pomagala poiskati motivacijo za vztrajanje v spremembah prehrane, pomagala vzpostaviti stabilno rutino prehrane in mi pomagala zamenjati svoj običajni jedilnik z bolj zdravim in z takšnim, ki se ga uspem držat dlje kot en samo kak teden. Po pravici, na začetku nisem verjel, da bo vse skupaj delovalo, ampak sem se motil. Njeno strokovno znanje je name naredilo velik vtis, sploh v trenutni poplavi nekoristnih nasvetov, ki sem jih našel drugje.

Miha P., Samostojni podjetnik

Že od nekdaj sem človek, ki rad dobro je, zato so mi Ajdini nasveti prehranjevanja odlični. Ne samo, da se mi je zmanjšala želja po sladkem, tudi lačna nisem ostala nikoli. In Ajda si je res vzela čas, da so bili jedilniki sestavljeni iz hrane, ki jo imam rada. Zaradi vsega naštetega je bilo lažje izgubiti odvečne kg in preoblikovati telo kot kadarkoli prej.

Hana H., Psihologinja

 Z Ajdinimi strokovnim nasveti, pripravljenim jedilnikom, podporo in spremljanjem mojega načina prehranjevanja sem resnično doživel veliko spremembo zase in za moje telo. Spremenil sem življenjski slog in s tem pridobil več energije, počutim se veliko bolje, imam raznovrstno prehrano katera je postala del mojega vsakdana. Vse to vpliva na izboljšanje zdravja in zmanjšanje telesne teže! Ni bilo enostavno, vendar Ajdi popolnoma zaupam! Z njenim pristopom in strokovnostjo sem na naraven način dosegel in še dosegam vidne spremembe mojega življenja, kjer sem obrnil nov list. Resnično hvaležen!

Darko P., Podjetnik