Sedeč življenjski slog

Sedeč življenjski slog je eden izmed desetih najpogostejših razlogov za umrljivost na celem svetu!

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je približno 2 milijona smrti letno na račun sedečega življenjskega sloga. Izjemno me je šokiral podatek SZO, da sedeč življenjski slog spada med 10 največjih vzrokov za smrt in invalidnosti na svetu!  60-85 odstotkov ljudi tako v razvitem kot v nerazvitem svetu trpi za sedečim življenjskim slogom. Otroci med tem niso izjeme. SZO ocenjuje, da približno ⅔ otrok ni zadostno fizično aktivnih, kar ima lahko resne zdravstvene posledice tudi kasneje v odraslem življenju.

 

Sedeč življenjski slog je resen in nevaren problem s katerim se soočamo v 21. stoletju. Ta namreč poveča umrljivost na račun kardiovaskularnih bolezni kar dvakrat. Hitro mu sledijo še rak, debelost, sladkorna bolezen, visok krvni pritisk, motnje v presnovi maščob, osteoporoza, depresija in anksioznost. Vendar lahko te kronične bolezni v veliki meri preprečimo z enostavnimi preventivnimi ukrepi. Z zdravim življenjskim slogom.

Z zdravimi navadami in zdravim načinom življenja, ki vključuje redno fizično aktivnost in zdravo uravnoteženo prehrano pa je najboljše začeti že v otroštvu. Navade in zdravstveno stanje v otroštvu v veliki meri vplivajo tudi na zdravstveno stanje v odrasli dobi. Za odrasle pa je dobro, da svojo fizično aktivnost ohranjajo ali uvedejo v svoj življenjski slog.

Uslužbenec v pisarni lahko dnevno presedi tudi 12ur na dan. Če temu dodamo še osem ur spanja, se zgodi, da smo na nogah le nekaj ur dnevno.

Kako lahko omilimo posledice sedečega življenjskega sloga?

Med glavne preventivne ukrepe za preprečevanje nenalezljivih bolezni na račun nezdravega življenjskega sloga sodijo:

  1. 30minut na dan zmerne fizične aktivnosti. (30 minut je le 2% vašega dneva!).
  2. prenehanje s kajenjem
  3. uravnotežena prehrana

Poleg tega za svoje zdravje naredite veliko tudi tako, da:

  • Namesto dvigala uporabljate stopnice,
  • med odmorom v službi naredite 10 minutni sprehod,
  • vsako uro vstanite iz stola in naredite kakšno raztezno vajo,
  • avto parkirate dlje od vaše končen lokacije. Na tak način boste prehodili nekaj 100m več,
  • med telefonskimi pogovori vstanite in hodite po pisarni ali na hodniku,
  • namesto avta in javnega prometa se na pot odpravite peš ali s kolesom.

Kljub temu, da se to morda sliši malo, lahko ravno z takšnimi majhnimi spremembami za svoje zdravje naredite največ. Pomembno je le, da ste pri ustvarjanju novih navad konsistentni in jih ne zavržete po enem mesecu. Lahko investirate tudi v pametno zapestnico, ki vas bo opozorila, ko sedite več kot eno uro in štela korake ter vas s tem še dodatno motivirala za gibanje.

Poleg tega lahko v gibanju tudi opravite veliko koristnih del. Namesto, da doma posedate za televizijo in računalnikom se raje posvetite gospodinjskim opravilom. Počistite police, obrišite prah, pometite pred hišo, vrtičkajte, likajte. Pri gospodinjskih opravilih v primerjavi z ležanjem na kavču porabite 3x do 4x več kalorij.

Še malo motivacije, da končno pospravite klet! 😉

 

Pripravila: Ajda Strnad, 22.11.2019