Prehranska dopolnila

Ali jih res potrebujemo?

Ste že kdaj vaš internetni iskalnik vprašali o prehranskih dopolnilih? Verjetno vas je zasul s približno takimi naslovi: “Odkrijte svoje prehransko dopolnilo!” ali pa “Poiščite kombinacijo vitaminov, mineralov in ostalih hranil, ki jih vaše telo potrebuje za pravilno delovanje!”

Oglasi jih torej predstavljajo, kot nujno potrebne dodatke, ki jih je potrebno uživati, če želite biti zdravi. Pa je to res?

Kaj so prehranska dopolnila?

Zakonodaja pravi, da so prehranska dopolnila živila namenjena dopolnjevanju običajne prehrane. Vsebujejo koncentrirane vire posameznih ali kombiniranih hranil v obliki kapsul, pastil, tablet in drugih podobnih oblikah. Torej vsebujejo na primer vitamine, minerale ali maščobe, ki se naravno nahajajo v hrani. Za razliko od zdravil ne »zdravijo« bolezni, lahko le podprejo zdravljenje ali izboljšajo počutje.

Ali je prehranksa dopolnila res potrebno uživati in v kakšnih primerih?

Prehranska dopolnila lahko nadomestijo hranila, ki jih s hrano zaužijemo premalo. Vendar, se najprej priporoča, da se pomankanja prepreči z uravnoteženjem vsakodnevne prehrane. Ko to, tudi s strokovno pomočjo, ni mogoče, je potrebno uživanje prehranskih dopolnil. Po njih je torej smiselno posegati po ugotovljenem pomanjkanju določenega hranila, nasvetu zdravnika ali prehranskega svetovalca.

Kako je mogoče ugotoviti pomankanje?

Pomanjkanje je mogoče ugotoviti s pomočjo krvne slike ali na podlagi dnevnega vnosa hranil s hrano. Ko ta pokaže pomanjkanje določenega vitamina ali minerala, lahko nekatera prehranska dopolnila »na recept« predpiše tudi zdravnik. Na trgu je mogoče najti tudi razne alternativne »meritve« vitaminov in mineralov. Vendar je zanesljivost teh postopkov pogosto vprašljiva.

Pomanjkanje katerih hranil je najpogostejše?

Vitamin D se med pomladjo in jesenjo sintetizira v koži med izpostavljenostjo soncu. V jesensko-zimskem času pa sinteza na našem geografskem območju ni dovolj učinkovita. Vnos s hrano je le redko zadosten. Zato se v tem času večini odrasle in starejše populacije priporoča njegovo uživanje s pomočjo prehranskih dopolni.

Vitamin B12 se nahaja v mesu, ribah, jajcih in mleku, ter mlečnih izdelkih. Zato ga morajo osebe, ki ne uživajo živil živalskega izvora (vegani) obvezno uživati v obliki prehranskih dopolnil. S tem namreč preprečijo posledice pomanjkanja, ki so lahko vse od slabokrvnosti pa do okvar živčevja.

Železo je element, katerega pomanjkanje je pogostejše pri ženskah v rodni dobi, nosečnicah in doječih mamah, ter pri osebah, ki ne uživajo mesa. V kolikor njegovega pomanjkanja ni mogoče preprečiti s prehranskimi ukrepi, je priporočeno nadomeščanje z dopolnili.

Vitamin B9 ali folna kislina med drugim sodeluje pri delitvi celic, zato se njeno jemanje v obliki prehranskih dopolnil priporoča pred zanositvijo in med nosečnostjo. Pri otroku namreč prepreči napake, zaradi nepravilnega zapiranja živčne cevi.

Omega 3 maščobne kisline se nahajajo predvsem v mastnih morskih ribah (sardine, skuša, losos, tuna). Zato se njihovo uživanje priporoča vsaj enkrat tedensko. Kadar to ni doseženo, pa mnoge študije priporočajo uživanje prehranskih dopolnil z omega 3 oz. ribjim oljem.

Prehranska_dopolnila

Ali je jemanje prehranskih dopolnil lahko škodljivo?

Da. Dodajanje prehranskih dopolnil brez ustrezne podlage je lahko škodljivo. Kljub temu, da je pogosto mogoče slišati, da so nekatera prehranska dopolnila »naravnejša« in zato njihovo jemanje vzbuja manj strahu od jemanja zdravil, je resnica pogosto ravno obratna. Za razliko od zdravil so prehranska dopolnila mnogo dostopnejša, učinkovitost in varnost pa mnogo manj nadzorovana. Prehranska dopolnila se namreč lahko na trgu pojavijo brez predhodnih testov in jih je mogoče umakniti šele po prijavi neželenih učinkov.  Prehranska dopolnila, ki imajo pogostejše in hujše stranske učinke so največkrat t.i. topilci maščob ali “fat burnerji, ter razna prehranska dopolnila za povečanje zmogljivosti, mišične mase ali moči. Pri teh skupinah dopolnil je pogosteje ugotovljena vsebnosti nečistoč, zdravil ali prepovedanih substanc. Zato se jih odsvetuje, ob njihovem morebitnem jemanju pa je potrebna posebna previdnost. Negativno namreč lahko vplivajo na živčni sistem, krvni obtok, uravnavanje telesne temperature, funkcijo ledvic, ter povzročijo hujše poškodbe jeter.

Neželeni učinki se lahko pojavijo tudi ob hkratnem jemanju več prehranskih dopolnil, ali dopolnil in zdravil hrkati. Zato je priporočljivo, da se jemanje dopolnil ali raznih rastlinskih dodatkov omeni zdravniku ali farmacevtu. O negativnih stranskih učinkih jemanja določenega prehranskega smiselno obvestiti Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije, ki lahko nevaren izdelek umakne iz tržišča.

Ali ima prekomerno jemanje prehranskih dopolnil lahko posledice?

Da. Prekomerno uživanje večine prehranskih dopolnil ima negativne posledice. Največkrat se pojavijo ob dalj časa trajajočem uživanje prevelikih odmerkov dopolnil. Kar je največkrat posledica neupoštevanja navodil za uživanje ali hkratnega jemanja več dopolnil in kompleksov, ki vsebujejo enake snovi. Ob tem je smiselno omeniti, da so študije pokazale, da preventivno nadomeščanje hranil, ob tem, da ni pomanjkanj, nima pozitivnih učinkov. Prekomerni vnosi določenih hranil pa imajo večkrat negativne, kot pozitivne posledice. Negativne posledice so odvisne od vrste zaužitega hranila. Večini je skupen negativen vpliv na ledvice in predvsem jetra. V slednjih se namreč skladiščijo vitamini in minerali, ob enem pa v njih poteka razgradnja škodljivih snovi. V skrajnih primerih predoziranja ali uživanja dopolnil s škodljivimi snovmi lahko vodijo v odpoved jeter.

Na kaj paziti pri nakupu prehranskih dopolnil?

Zaradi pomanjkljive zakonske ureditve in nadzora nad trgom prehranskih dodatkov, je nakup učinkovitih in varnih prehranskih dopolnil lahko zahtevnejši podvig. Nekaj osnovnih vodil naj bo :

  • Izogibanje nakupu pri nepreverjenih ponudnikih iz drugih držav, predvsem držav v razvoju. Ti izdelke pogosto podajajo po izjemno nizkih cenah, preko spleta. Ob morebitnih zapletih slovenske inšpekcijske službe namreč nimajo možnosti ukrepanja.
  • Izogibanje nakupu dopolnil, ki obljubljajo zelo hitre, skoraj čudežne učinke ali ozdravitev bolezni.
  • Pred nakupom je smiseln posvet z zdravnikom, prehranskim svetovalcem ali farmacevtom.
  • Nakup je priporočen pri uveljavljenih proizvajalcih z večjim nadzorom kakovosti in dobro proizvodnjo prakso. To so največkrat specializirane trgovine in lekarne.

Uživanje prehranskih dopolnil je smiselno, ko je dokazano pomanjkanje določenega hranila, ki ga s posameznikovim načinom prehranjevanja ni mogoče vnesti dovolj. Izbrana naj bodo dopolnila priznanih proizvajalcev. Zaužit naj bo zgolj priporočen odmerek. Še posebej ob sočasnem jemanju več dopolnil ali zdravil hkrati je smiseln posvet z zdravnikom, prehranskim svetovalcem ali farmacevtom.

 

Avtorica: Valerija Buh, dipl. dietetičarka

Viri:

Jędrejko, K., Lazur, J. in Muszyńska, B. (2021). Risk Associated with the Use of Selected Ingredients in Food Supplements. Chemistry & Biodiversity, 18(2). https://doi.org/10.1002/cbdv.202000686

Rocha, T., Amaral, J. S. in Oliveira, M. B. P. P. (2016). Adulteration of Dietary Supplements by the Illegal Addition of Synthetic Drugs: A Review: Dietary supplements adulteration…. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 15(1), 43–62. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12173

Ronis, M. J. J., Pedersen, K. B. in Watt, J. (2018). Adverse Effects of Nutraceuticals and Dietary Supplements. Annual Review of Pharmacology and Toxicology, 58(1), 583–601. https://doi.org/10.1146/annurev-pharmtox-010617-052844

Vsebina Uradnega lista. (2003). Pridobljeno 13. 3. 2023 s https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina?urlid=200382&stevilka=3942

Wierzejska, R. E. (2021). Dietary Supplements—For Whom? The Current State of Knowledge about the Health Effects of Selected Supplement Use. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(17), 8897. https://doi.org/10.3390/ijerph18178897