Pomoč pri hujšanju

Manj ješ pa shujšaš! Ko bi le bilo tako enostavno.

Ko želimo »na hitro« izgubiti kilograme posledično iščemo tudi hitre rešitve. Odrekanje hrani se nam tako zdi kot neko nujno zlo, ki je potrebno za doseg željenega cilja. Včasih se nam za kratek čas zdi, da diete morda res delujejo. Izgubimo nekaj telesne teže in opazimo razliko v videzu. A po nekaj tednih se kilogrami zopet vrnejo, spremljajo jih nihanja v razpoloženju, telo pa je še vedno prikrajšano za pomembne vitamine in minerale.

Stric Google nam velikokrat ni v nobeno pomoč. Ko vanj vtipkamo besedi »hujšanje« ali »dieta« nam ponudi neskončen seznam programov za hujšanje in raznoraznih diet, vse pa se hvalijo s tem, da zares delujejo. Tako se ena za drugo vrstijo ketonska dieta, Atkinsova dieta, švedska dieta, LCHF dieta, dieta brez laktoze, dieta z raznimi praški, liposukcija in ostale bljižnice. Čeprav so si med seboj različne jih povezuje skupna lastnost: Hitro nas ujamejo v kremplje yo-yo učinka.

Nihče ti ne pove, da boš težko izgubil 5 kilogramov v 14 dneh pa tudi če si trdno odločen, da ta dva tedna »živiš samo od solate«. Sama sicer obožujem solato, a ta še zdaleč ni dovolj, da lahko z zagotovostjo zatrdim, da se prehranjujem zdravo. Prav tako nista dovolj samo sadje in zelenjava. Uravnoteženo prehrano sestavlja velik nabor makro in mikro hranil, ki so vse prej kot »brez okusa«.


Kako mi nutricionist lahko pomaga pri hujšanju?

Nutricionistika je znanstvena veda. Da so znanstveniki in raziskovalci ugotovili kaj telo potrebuje je bilo potrebno desetletja raziskav. Da res razumete, zakaj telo potrebuje določena hranila je potrebno kar precej študiranja in poglabljanja.

Na lastni koži sem preizkusila kar veliko “napak” in “zmot” o zdravi prehrani. Prav tako sem nasedla kar precejšnim številu marketinških manipulacij, ki so obljubljali zdravje in FIT-postavo. Rezultat tega so bile slabokrvnosti, nihanja v razpoloženju, obdobja stradanja, ki so sledila obdobja prenajedanj, yo-yo učinki in še bi lahko naštevala.

Zdaj ko vem več o prehrani vidim, da je vse skupaj precej bolj enostavno in z nekaj strokovnega znanja bi bila moja pot do zdravja mnogo krajša in lažja.

V preteklih letih sem delala z veliko ljudmi, ki so na začetku procesa spreminjanja življenjskega sloga in prehrane shujšali brez nepotrebne lakote. Marsikdo sploh ni mogel pojesti vsega na jedilniku, pa so vseeno izgubljali težo. Kako je to mogoče?

Z ustreznim individualiziranim pristopom.

  1. Z obroki ob urah in na način, ki ustrezajo posamezniku. Pri prehrani in načinu življenja ni enega načina, ki bi ustrezal vsem.
  2. Z ustreznim izborom vseh mikro in makro hranil. Telo dobi tisto kar potrebuje in ne hlasta po “še nečem”.
  3. Brez ekstremov. Zmeren kalorijski deficit, ki omogoča uspešno izgubljanje telesne teže brez stradanja in nihanj v razpoloženju.
  4. Z domačo, vam znano in okusno prehrano. Preden se lotite spremembe prehrane in življenjskega sloga se vprašajte ali boste lahko določen način prehranjevanja obdržali vse življenje. Če je odgovor DA potem ste na pravi poti.

Takšni in drugačni triki močno pripomorejo k uravnoteženosti, enostavnejšemu spreminjanju življenjskega sloga in hujšanju. S pomočjo znanja nutricionista, ki o tem že nekaj ve, bo vaša pot veliko lažja (kot je bila na primer moja). Do svojega cilja boste prišli hitreje in lažje. Samo »jesti manj« velikokrat ni dolgotrajna rešitev. Najmanj lačni bomo takrat, ko bomo telesu dali to kar potrebuje, kolikor potrebuje.