Koliko obrokov na dan je primernih za izgubo telesne teže?

Obstajajo dokazi, da je za hujšanje dobro proke dneva razporediti več manjših obrokov. Manjši redni obroki v kombinaciji s pravilno izbiro živil pomagajo pri zmanjševanju občutka lakote in posledično je proces izgube telesne teže nekoliko lažji. Večini ljudi, ki želijo izgubiti telesno težo zato predlagam štiri do šest enkomerno porazdeljenih obrokov na dan. Kot ponavadi pa ni le enega pristopa, ki bi deloval za vse. Od tega koliko obrokov in kdaj jih je priporočljivo zaužili je odvisno od posameznikovega življenjskega sloga. Upoštevati je potrebno veliko dejavnikov kot so: športne aktivnosti, zdravstveno stanje, službene in družinske obveznosti pa tudi osebne preference.

Med tem, ko bo nekomu ustrezalo pet obrokov, nekomu drugemu to ne bo ustrezalo ali pa to sploh ne bo mogoče. V tem primeru raje izberite način, ki bo vam bolj pisan na kožo. Na primer tri obroki na dan. Pomembno je, da ste pri spreminjanju življenjskega sloga in ustvarjanju novih navad iskreni sami s sabo. Vprašajte se kateri način prehranjevanja vam bi najbolj ustrezal. Hujšanje in zdravo prehranjevanje ni dieta ampak spreminjanje življenjskega sloga, zato je dobro, da najdete način, ki ga boste lahko ohranjali do konca svojega življenja.

Kljub temu, da je časovna razporeditev izjemno pomembna komponenta prehranjevanja je za zdravo, uravnoteženo prehranjevanje potrebno upoštevati tudi pravilno izbiro živil in primerno kalorijsko vrednost obrokov.