Ko prehransko svetovanje sreča psihologijo

Sodelovanje z Dragom Švajgerjem iz Uglašenih Odnosov

Strokovnjaka vsak na svojem področju. Drago Švajger, strokovnjak na področju psihologije, psihoterapije in osebne rasti ter Ajda Strnad strokovnjakinja na področju gibanja, prehrane in življenjskega sloga. Spoznala sva se na taboru za interdisciplinarno zdravljenje otroške debelosti, kjer se je tudi začelo najino strokovno sodelovanje.

Preko lastnih izkušenj in skozi večletne izkušnje ter dela s klienti sva ugotovila, da ljudje najino pomoč poiščejo, ko jim že pošteno  gori pod nogami oz. ko jih težava že zelo bremeni. Takrat si vsi želimo čudežno tabletko ali pogovor, samo, da v hipu rešil vse. Vemo pa, da v realnosti tako ne gre. Če smo že  vrsto let živeli po teh vzorcih, navad ne moremo v hipu spremeniti. Zato sva preko izzivov na strokovnem področju ogromno časa namenila iskanju rešitev, da do takih stisk sploh ne bi prišlo. Ugotovila sva, da je za zdravo življenje potrebno nekaj več, da v sodobnem življenjskem tempu ujamemo ravnovesje in se dobro počutimo. Te elemente, na področju osebnega počutja, sva strnila na tri bistvena področja zdravega življenja.

Da se dobro počutimo, da smo zadovoljni sami s sabo in, da lahko rečemo, da smo zdravi je potrebno aktivno delo na treh področjih, ki sva jih poimenovala trikotnik dobrega počutja.

Trikotnik dobrega počutja vključuje: gibanje, uravnoteženo prehrano in psihološke dejavnike.

Zadovoljevanje potreb na vseh treh področjih nam omogoča izboljšanje na fizičnem počutju, obvladovanju čustev in urejanju misli. To vodi do boljšega odnosa do nas samih, odnosa z drugimi in do dobrega ter uravnoteženega počutja. S tako naravnanostjo bomo bolje prepoznali kaj potrebujemo, kaj čutimo, kaj želimo in tako lažje prepoznali in izkoristili vse potenciale, ki so skriti v nas. Lažje bomo dosegali cilje. Takšno delovanje je celostno. Še zdaleč nam ni potrebno izgoreti in se izčrpati, da bi dosegli zastavljene cilje in se počutili dobro. Tak pristop predstavlja osnovno telesno, čustveno in fizično higieno.

Kako to izgleda v praksi?

Opažam, da včasih le s prehrano in bolj življenjskim slogom ne moremo »rešiti« vsega. Kljub temu, da lahko zase ogromno naredimo tako na fizičnem kot tudi na psihološkem dobrem počutju z ustrezno prehrano in življenjskim slogom, včasih manjka kakšna pika na i, da res res dosežemo željeni cilj.

Primer (imena so izmišljena):

Matevž se odloči za jedilnik in prehransko svetovanje. Kljub temu, da je že izgubil nekaj telesne teže, ima več energije in se dosti boljše počuti, opaža, da se v popoldanskem času zelo težko upre čokoladi. Včasih je tako hudo, da poje celo tristo gramsko čokolado. Kljub temu, da je že pojedel uravnotežen zajtrk, kosilo in malico se nikakor ne more upreti potrebi po sladkem. Pravi, da ni lačen, ampak, da je samo močna potreba po sladkem. Po pogovoru ugotoviva, da se takrat, ko občuti potrebo po sladkem počuti vznemirjeno.

Eva želi pridobiti na telesni teži. Po šest-tedenskem prehranskem coachingu je pridobila dva kilograma. Ima več energije in se boljše počuti.  Jedilnik je okusen, obroki so majhni, pogosti in nima težave slediti jedilniku ter novim prehranskim navadam. Vseeno pa opaža, da ko ima na fakulteti veliko dela in stresa, zelo težko sledi jedilniku. Pravi, da ji hitro postane slabo, občutek da ima zakrčen želodec in nikakor ji ne uspe pripraviti vseh obrokov, kljub temu, da za nobenega ne potrebuje več kot 15minut priprave.

Pri takšnih in podobnih primerih, verjetno samo s prehranskim svetovanjem in svetovanjem o življenjskem slogu zelo verjetno ne bomo mogli v polnosti doseči svojega cilja. Ali pa bomo na poti do cilja »trpeli«. Velika verjetnost je tudi, da bomo prej ali slej zdrsnili na stare tirnice.

Ampak važen je začetek. Prvi korak do rešitve je vedno ozaveščanje problema. In midva sva tu, da vama pomagava. 

Z Dragom sva združila znanja in izkušnje ter oblikovala program s katerim boste lahko začeli s celostni modelom na sebi. Morda občutite strah in sram, da bi se obrnili na strokovnjaka. Popolno vas razumeva. To sva občutila tudi sama, ko sva pričela z delom na sebi, to občutijo tudi VSE naše stranke. Vse kar nosite v sebi je le vaše in veva, da tega ni lahko deliti z drugim. Razumeva, da se včasih ob mislih, da bi se obrnili na nekoga za pomoč, prebudi občutek nemoči. Zagotavljava vam, da je ta občutek popolnoma normalen. Zagotavljava tudi popolno diskretnost in varnost. Naredila bova vse kar je v najini moči, da vama proces samoizpolnitve čim bolj olajšava, da boste lahko končno, kot radi rečemo, »lažje zadihali«.

Za kakršnokoli vprašanje sva vam na voljo preko maila: ajda@nutrimentum.si ali info@uglaseni-odnosi.si  lahko pa naju tudi pokličete na telefonski številki 068 921 664 (Ajda) ali 069 694 913 (Drago)

Prispevek sva pripravila:

Ajda Strnad, magistrica znanosti s področja nutricionistike, diplomirana športna trenerka in ustanoviteljica podjetja Nutrimentum

Drago Švajger, magister ZDT, kandidat za doktorski naziv, ustvanovitelj in strokovni vodja Uglašeni odnosi, centra za psihoterapijo, raziskovanje in izobraževanje (www.uglaseni-odnosi.si)

30.7.2020