fbpx
Ali so vitaminsko-mineralni prehranski dodatki potrebni?

Ali so vitaminsko-mineralni prehranski dodatki potrebni?

Vitamini in minerali (kot so na primer vitamin C, kalcij, železo, ipd.) so esencialna hranila ki jih naše telo v majhnih količinah nujno potrebuje za ustrezno delovanje.

Večina zdravih ljudi, ki se prehranjuje uravnoteženo ne potrebuje prehranskih dodatkov, da zadosti dnevnim potrebam po vitaminih in mineralih. Z izjemo vitamina-D v zimskih mesecih.

Nekatera življenjska obdobja pa kljub vsemu zahtevajo nekoliko več pozornosti. To so:

  • Pred in med nosečnostjo je priporočljiv dodatek vitamina B9, da zmanjšamo možnosti »Spine Bifide« pri zarodku in novorojenčku.
  • Vitamin A, C in D za »izbirčneže« stare od šest mesecev do pet let, ki se ne prehranjujejo raznovrstno (vsekakor prej predlagam test krvi in posvet pri osebnem zdravniku).
  • Dodatek vitaminov, mineralov in Omega-3 pri nezadostnem kaloričnem vnosu (na primer pri zdravljenju motenj hranjenja).
  • Vitamin D v zimskih mesecih. V večji nevarnosti za pomanjkanje vitamina D so dojenčki, otroci do petega leta starosti in starejši ljudje, ki se večino časa zadržujejo v zaprtih prostorih. V zimskem obdobju pa je vitamin D odvisen od prehranskega vnosa. Glede na to, da je vitamina D v prehrani navadno bolj malo, lahko v tem času posežete po prehranskih dodatkih (10-20mg vit D/dan).

Ob sumu, da vam česa v telesu primanjkuje predlagam, da pri osebnem zdravniku najprej opravite analizo krvi, šele na to se odločite za prehranski dodatek. Prevelik ali predolgotrajen vnos vitaminov in mineralov je namreč lahko škodljiv.

Naj poudarim še enkrat, v kolikor ste zdravi, niste noseči in imate dovolj velik kalorični vnos lahko popolnoma vsa hranila v svoje telo vnesete z uravnoteženo prehrano.

Kot primer lahko pokažem analizo enega izmed jedilnikov, ki sem ga pripravila za svojo stranko. V jedilniku, ki vsebuje 1700kcal smo zadostili potrebe po vitaminih, mineralih in tudi esencialnih maščobnih kislinah zgolj z uravnoteženo prehrano.

Podajte svoje mnenje

Vaš email naslov ne bo objavljen na spletni strani. Polja označena z * so obvezna.